Arhavi ile ilgili herşey

Hiç Arhaviyi gördün mü?..Çkar Arkabi koz'iriyi?..Have you ever seen Arhavi..Arhavi,Kültürü,Tarihi,Doğal Güzellikleri,Yemekleri,Gelenekleri,Dereleri,Tepeleri,Dağı,Taşı,Herşeyi....Daha fazla fotoğraf için facebook/Arhavi Arkabi Hacişi sayfasından albümlere göz atınız...

28 Eylül 2022 Çarşamba

Atmacayla Bıldırcın Avı

 


Atmaca İle Bıldırcın Avı
Atmaca ile bıldırcın avı, av sezonları çoğunlukla bıldırcın avıyla açılmaktadır. Özellikle avcılığa merak saran kişiler bıldırcın avını kolay olduğu için tercih ederler. Çünkü bıldırcın avında avlama olasılığı hem yüksektir, hem de fazla teçhizat gerektirmemektedir. Üstelik av yerleri kolay hareket edilebilen yerlerdir. Bıldırcın düz uçuşlu olduğundan, avcılar bunları daha kolay avlarlar. Bıldırcın avı yöresel olarak değişik yöntemlerle yapılmaktadır.

Sonbahar döneminde büyük göçlerle gelen bıldırcınlar, pirinç ve buğday tarlalarında beslenirler. Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde Hopa'dan başlayarak, Samsun'a kadar uzanan alanda bıldırcın avı çeşitli şekillerde olur. Geçmişten beri kullanılan gece karanlığında lüks denilen ışık kaynağı ya da fenerle bıldırcın avına çıkılırdı. Bu av sırasında ağ kepçe kullanılır. Bıldırcınlar kapalı havada daha bol bulunur. Böyle gecelerde ışık kaynağı alınarak, bıldırcının olduğu yerler taranır. Burada bıldırcın görüldüğünde kepçe yardımıyla üzerleri örtülür ve bıldırcınlar yakalanır. Hava ayaz olduğunda bıldırcın yaklaşanları hisseder ve kendisine yaklaştırmadan uçmaya başlar.

Atmaca ile bıldırcın avı nasıl olur?

Bıldırcınların göç zamanı Ağustos'tan Eylül'e kadar devam eder. Kuşlar topluca göç ederler. Rüzgar olduğunda, sert yağmurlarda göç oldukça zor olur. Kanat uçları ıslanmış olan bıldırcınlar uçmakta zorlanır, düzlüklere ya da ekili alanlara iner ve burada oturur. Sürü halinde böyle iniş yaparlarsa bu döküm oldu diye tanımlanır.

Gün ağardığında avcılar atmacalarla birlikte bıldırcın avına çıkarlar. Ellerine bir çubuk alarak, çalılara vurur ve bıldırcınların uçması için çalışırlar. Yanlarında av köpeği olursa bu daha kolay olur. Bıldırcın yerden havalandığında, avcının avuç içinde olan atmaca hızlı bir şekilde bıldırcının peşine doğru atılır. Bu durumda atmaca kovalayarak bıldırcını yakalar. Atmaca yer oturduğu zaman, yavaşça yanına gidilir. Bu ilk av olursa, bıldırcın besmele ile kesilmektedir. Başı haricinde soyularak atmacaya verilir ve yedirilir. Daha sonra atmacanın iki ayağı tutulur ve ayağında olan bıldırcın alınır. Atmaca ise bu aşamada kol üzerine oturtulur. Bıldırcının başı kesilirse, buna leş denir. Atmaca ile bıldırcın avı işte bu şekilde yapılır. Av meraklıları bıldırcın avını bu şekilde heyecanlı bir hale getirirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder