Arhavi ile ilgili herşey

Hiç Arhaviyi gördün mü?..Çkar Arkabi koz'iriyi?..Have you ever seen Arhavi..Arhavi,Kültürü,Tarihi,Doğal Güzellikleri,Yemekleri,Gelenekleri,Dereleri,Tepeleri,Dağı,Taşı,Herşeyi....Daha fazla fotoğraf için facebook/Arhavi Arkabi Hacişi sayfasından albümlere göz atınız...

21 Nisan 2017 Cuma

Lu Ncaxeyi (Kara Lahana Dövme,Ezme)

Lu Ncaxeyi

Lu Ncaxeyi / Lahana Dövme
 
 
Malzeme: Lahana, mısır kırması (eğer mısır kırması yoksa bulgur da idare eder), mısır unu, tereyağı, iç yağı ve lahanayı dövmek için k'orza.
Etimoloji (Kökeni): “Lu ncaxeyi” isimden de anla
şılacağı gibi dövmekten (oncaxu) adını alır. Türkçe tam anlamı dövülmüş lahanadı
r.
Oncaxu: Bir
şeyi başka bir şey ile (çekiç, keser, balyoz, ağaç, demir, odun, tokmak, dibek vs.) ezercesine dövmek. Eğer “oncaxu” bir canlı yada insan için kullanılırsa, feci şekilde ezilircesine dövülmüş anlamı ifade eder.
Yapılışı: Lu ncaxeyi bir kış yemeğidir. Yazın lu ncaxeyi pişiren Laz evine rastlanamaz. Asla da yaz için tavsiye edilmez. Uzun karlı kışlarda lu ncaxeyi Lazlar için en vazgeçilmez yemektir. Lu ncaxeyinin en lezzetlisi karın içine gömülmüş lahanadan olur. Ve her zaman karın altında lu ncaxeyi için lahana kesmek ustalık gerektiren bir iştir. Bu iş evin sıradan kişisine hiçbir zaman verilmez. Bu işi çoğunlukla evin “oxok'yura” sı üstlenir. (oxok'yura: Ev işlerinde deneyimli, hamarat ev hanımı) Çünkü damak tadı verecek olan yine oxok'yura dır. Yani evin hanımıdır. Ancak çok kar yağmış ve tarlaya giden yol kapanmışsa o zaman bu iş erkeklere kalır.

Lahana toplan
ırken sıradan her lahana alınmaz. Aslında kadın topluyorsa tarlanın şekline göre, toprağına göre iyi lahananın yerini de bilir. Lahanalar toplanıp eve getirilir evde ayıklanır. Ayıklama sırasında sert, sararmış ve don yemiş lahanalar varsa bunları da atmadan ayrı bir kapta toplayarak inekler için değerlendirilir. Lahana yaprak yaprak ayrılıp temizlendikten sonra yaprakların uzun ve tadı bozabilecek kalın sapları kadının el ustalığı ile yapraklardan sıyırtıp atılır. Körpe yaprakların seçimine özen gösterilir. Ayıklama bittikten sonra yapraklar gelişigüzel (çok ince olmadan) bir sarğanın içine doğranır. Bol suda yıkanır. İyice yıkandıktan sonra en büyük tencere yada 3'uk'ali” de pişirilir. (Bakır olması tavsiye edilir) Lahana pişirilmeden önce 5-10 dakika haşlandıktan sonra suyu süzülmelidir. Acılığının gideceği rivayet edilir. Daha sonra yeteri kadar su konarak pişmeye bırakılır. Lahana kaynamaya başlayınca az bir iç yağı, mısır kırması (eğer yoksa bulgur) ve tuz eklenir. Pişirme için en uygunu kuzine soba ve odun ateşidir. Şehir yerlerinde ocaklar da idare eder. Lahana piştikten sonra kendini bırakır. Arada pişip pişmediği “k'op'a” ile kontrol edilebilir. (k'op'a: Ağaç kepçe) Piştiğine emin olduktan sonra tahta “k'orza” ile dövülür ve kıvamını alması için biraz kalın öğütülmüş mısır unu serpiştirilir. Mısır unu serpme işi ince ayar gerektiren bir iştir. Çok verilirse pelteleşir soğuyunca odun gibi olur. Az verilirse lahana kıvamını bulamaz. Bu tamamen beceri işidir. Dövme ve un verme işi bittikten sonra evin damak tadına göre arzu ediliyorsa biber de konabilir. Bütün bu işler ve dövme işi bittikten sonra bir tavada tereyağı, iç yağı, zeytinyağı (yada başka sıvı yağ) kızdırılarak üzerine dökülüp lahana terbiye edilir. Eğer 500 m. Uzaktan kokusu alınıyorsa yada şehir yerinde bütün apartmanı lahana ve iç yağı kokusu kaplamışsa bu iş olmuş
demektir.

Yenmesi: Lahana yemenin de tarifi mi olur demeyin. Öyle olur olmaz
şekillerde yenmez. Mutlaka ve mutlaka mısır ekmeği gerekir. Yeni piştiği zaman sıcakken, sıcak mısır ekmeği ile sıcak bir yemek gibi yenirse de “lu ncaxeyi” gün geçtikçe daha da lezzetlenir. İkinci ve üçüncü günleri ilk günden çok daha lezzetli olduğu rivayet edilir. Lu ncaxeyi her öğün yenebileceği gibi sabahları da Laz damakları için mükemmel bir tat dır. Soğuk lahanaya soğuk mısır ekmeği gerekir. Kaç kişi yiyecekse o kadar lahana ayrı bir kapta ısıtılır. (kalacak lahana ısıtılmaz) Lu ncaxeyi ısınırken soğuk mısır ekmeği doğranır. Lahana ve mısır ekmeği birbirinden geçip macun şekline gelene kadar ısıtılır. Servis yapmak için bir kaptan diğerine koyarken kepçe yerine k'op'a kullanılır. Sonra tahta kaşıkla yenir. Megak'aran.
Kaynak: http://ozbostanci.tr.gg/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder