Arhavi ile ilgili herşey

Hiç Arhaviyi gördün mü?..Çkar Arkabi koz'iriyi?..Have you ever seen Arhavi..Arhavi,Kültürü,Tarihi,Doğal Güzellikleri,Yemekleri,Gelenekleri,Dereleri,Tepeleri,Dağı,Taşı,Herşeyi....Daha fazla fotoğraf için facebook/Arhavi Arkabi Hacişi sayfasından albümlere göz atınız...

19 Nisan 2017 Çarşamba

On3eli(Beşik)

On3eli

   
        Anadolu kültürünün bir parçası olan, anaların başında yavrularına ninni söylediği, sallanırken bebeklerin huzurla uykuya daldığı rengarenk ahşap beşikler sanayi ürünleri karşısında direniyor.20 yıl öncesine kadar yoğun bir şekilde kullanılan beşikler günümüzde tarihe karışan eşyalar arasındaki yerini aldı.
      Yeni doğan bebekler için tahtadan yapılan ve içerisine pamuktan yapılmış yumuşak, sıcak tutması için özel yatağı ve üzerinden dantelli örtüsü ile göz kamaştıran beşikler unutulmaya yüz tuttu. Zamanında her evde bulunan ve doğacak olan diğer çocuğa miras kalan beşiklerin günümüzde önemini kaybetmesi tarihin tozlu raflarına kaldırılmasına neden oldu.
      Bu beşiklerin tarihi çok eskiye dayanır. Geçmişte çocuklar beşikte yatardı. Beşikte yatan çocuğa bir de mani söylerler, ninni söylerlerdi. Beşiğin Türklerde çok eski tarihlerden beri kullanıldığı bilinmektedir. Orta Asya’da yapılan kazılarda M.Ö. I. yüzyıla ait Hun gömütünde bulunan malzemeler arasında ahşap beşik de vardır. Beşik, anne ve çocuk için faydalı olmanın yanı sıra, bu özellikleriyle geçmişte göçebe hayatı yasayan bütün Türk toplulukları için kolaylık sağlamıştır. Sade, kullanışlı ve taşınması kolay olan beşik bugüne kadar da varlığını sürdürmüştür. Dolayısıyla beşik tarihinin çok eskilere dayandığı bellidir.
      Bu beşiğin özelliği çocuğun rahat yatmasıdır. Çocuk bu beşikte yatarsa sağlıklı büyür. Şimdiki karyolalar düz sallandığı için çok faydalı değil. Çocuk süt içtiği için çocukta gaz oluşur. Çocuk düz yatakta yattığı zaman ağlar, duramaz, sancılanır, yatamaz, uykusu gelmez. Bu sallanır beşikler çocukları rahat ettirir. Beşikler sallandığı için çocuklar rahat
yatar. Çocuk ağlayınca sallarsın beşikte rahatlar uyur, güvenliği iyidir, düşme olmaz. Boş beşik sallamak da iyi değil derlerdi büyüklerimiz, annelerimiz bizi bu beşiklerle büyüttü. Ahşap beşiklerde büyüyen çocuklar elif gibi düzgün olur, sağlıklı büyür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder