Arhavi ile ilgili herşey

Hiç Arhaviyi gördün mü?..Çkar Arkabi koz'iriyi?..Have you ever seen Arhavi..Arhavi,Kültürü,Tarihi,Doğal Güzellikleri,Yemekleri,Gelenekleri,Dereleri,Tepeleri,Dağı,Taşı,Herşeyi....Daha fazla fotoğraf için facebook/Arhavi Arkabi Hacişi sayfasından albümlere göz atınız...

4 Mayıs 2017 Perşembe

Xoşmerli(Hoşmerim)

Xoşmerli

Xoşmerli kız istendikten sonra söz kesiminde ve damat tarafı kız evine her geldiğinde yapılan özel bir helva türüdür. Mısır ununu çok ince eleyip sıcak pekmezle yoğuruyorsunuz. Sonrada avucunuzun içine sığacak büyüklükte hamurdan parçalar alıp şekil veriyorsunuz. O kadar kurudur ki, yerken çok dikkat etmezseniz etrafınızdakiler hayli eğlenebilir. Damatları kız evinde terleten bir tatlı türüdür.
XOŞMERLİ
MALZEMELER: Mısır unu Pekmez Su
YAPILIŞI:
1-Helvamızı yapacağımız tencere veya tavaya unumuzu alıp sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
2-Unumuzun rengi dönüp kavrulunca ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
3-Soğuyan unu eliyoruz.
4-Artık bundan sonraki işlem ocak dışında yapılacak.
5-Yeteri kadar pekmez ve suyu karıştırıp (bu aşamada arzuya göre toz şeker ilave edenler oluyor) kavrulan una ilave ediyoruz.
6-Un ve pekmezli su tahta bir kaşıkla karıştılır.
7-İyice karışıp suyunu tamamen çektiğinde top top şekiller verilir.
8-Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder