Fiziksel Özellikleri;
Kokulu siyah üzüm yaprak döken,
sarılıcı gövdeye sahip ,15 metre ye kadar yükselebilen ve ve oldukça
hızlı büyüme ve gelişme gösteren üzüm türleri içinde mantar
hastalıklarına en dirençli bir bitkidir.Bölgemizde ortalama 1600 metre
rakıma kadar yayılış göstermektedir.Ancak soğuğa karşı oldukça duyarlı
olduğundan 700 metre rakıma kadar iyi adaptasyon (uyum)
gösterir.Mayıs-Temmuz aylarında çiçek açan bitkimiz,Eylül-Ekim
sonlarında meyvaları olgunlaşır.Çiçekleri hermafrodit (erdişi) olup
tozlaşma böcekler ve arılar tarafından yapılır.Genellikle toprak
seçmemekle birlikte kalkerli drenaji iyi toprakları tercih eder.Kendine
has kokosu ve tadı bulunan meyvaları oldukça yüksek oranda şeker ihtiva
eder.Olgun meyvaları ortalama %6 ile %16 arasında glikoz içerir.Bu
yüzden şeker hastalarının aşırı tüketmesi tavsiye edilmez.Sarılıcı
gövdeleriyle yakınlarında bulunan çalı yada ağaçlara tutunarak yaşamaya
çalılşır.Bölgemizde en çok kızılağaç üstünde görülmektediir.
Yenilebiir ve Kulllanılabilir Kısımları ;
Kuru ve yaş olarak tüketilebir.Özellikle hasat mevsimi sonunda
kurutulup kış aylarında vücudun yüksek oranda enerji ihtiyacını
karşılamak için tüketilir.Ayrıca, pekmez, marmelat ve reçel yapılmak
suretiyle uzun vadeli değerlendirilmesi de mümkündür.Taze yaprakları
sarma ve dolma yapmak için geleneksel türk mutfağında önemli yer tutar.
Tarımı, Üretilmesi ve Çoğaltılması;
Kokulu kara üzüm, nem yönünden zengin derin ve iyi havalanmış
toprakları tercih eder.En iyi büyüme ve gelişme (vegetatif ve generatif
büyüme ) kalkerli topraklarda sağlanır.Meyvaların olgunlaşması için yarı
yada tam güneş ışığına ihtiyaç duyar.Yani bitkimiz hem iyi güneş alan
hemde yarı gölgelik alanlarda büyüme ve gelişim gösterebillir, iyi verim
verebilir.Bitkinin genç filizleri ilk baharın geç döneminde yapan aşırı
soğuk ve don olaylarında olumsuz etkilenir.Bakım ve budaması bitkinin
uyku halinin sürdüğü kış aylarında yapılmalıdır.Aksi taktirde baharda
yapılan budamalarda damlama adı verilen aşırı su kaybı ve mantar
enfeksiyonlarına karşı aşırı duyarlılığı söz konusu olduğundan
bitkimizin kuruması ve dolayısıyla ölmesi kaçınılmaz olur.
Üretme
ve çoğaltma genellikle çelikleme (vegatatif) yöntemle
yapılmaktadır.Bitkinin yan dalllarından büyüme noktası bulunun genç
kısımlarından alınan çelikler toprağa sabitlenmesiyle olur.Çelikleme
birebir kopyasını oluşturmak olduğundan iyi verim veren ekonomik öneme
sahip varyete(alt tür) lerin çoğaltılmasında önemli yer tutar.Bir başka
üretme yöntemi tohumla(generatif) çoğaltmadır.Tohumla çoğaltmada dikkat
edilmesi gereken husus tohumların belli bir süre( 6 hafta olması
tavsiye edilir) soğukta tutulmak suretiyle çimlenme kabiliyetlerinin
artırılması ve ardından kışı toprakta geçirecek şekilde
ekilmesidir.Takip eden baharda çimlenen filizler seyrekleştirilerek ayrı
kap yada poşetlere alınır ve bir yıl boyunuca burda büyümesi
sağlanır.Bir yılın sonunda , yerli ırklardan alınan aşı kalemleri ile
aşılanmasıyla çoğaltma işlemi yapılır.Çeşitliliğin oluşması açınsıdan
tohumla çoğaltma çeliklemeye tercih edilir, fakat zor, zahmetli zaman
alan bir süreç olduğu gerçeği unutulmamalıdır.
Tıbbı kullanımı ve faydaları;
Başta astım olmak üzre solumum yolu enfeksiyonlarında , akciğerdeki nem
oranını artırak solunuma yardımıcı olur.Kandaki nitrik asit seviyesini
düşürerek kanın pıhtılaşmasını önler ve bu yolla kalp krizi riskini
önemli ölçüde azaltır.Ayrıca üzümde bulunan antioksidanlar damarları
tıkayan LDL kollesterolun (kötü kolllestrol) yükseltgenmesini
önler.Sabahları aç karına içilen üzüm suyu baş ve migren ağrılarından
korur.İçerdiği zengin organik asitler,şeker ve selüloz sayesinde
Laksatif (kabızlık giderici) özelliği vardır.Bu nedenle yaşlı ve kronik
konstipasyon (kabızlık) rahatsızlığı çeken hastalarda yardımıcı tıp
alanında Fito terapi (bitkisel tedavi ) olarak sıklıkla kullanılır.Karın
ve bağırsak sistemini güçlendirerek kronik konstipasyonu (kabızlık)
önler.İçerdiği zengin nişasta ve organik maddeler sayesinde sindirim
sistemi rahatsızlıkları olanlar için şiddetle tavsiye edilir.Zengin
demir içeriği nedeniyle hemoglobin (kana kırmızı rengini veren özel bir
protein ) sentezini artırarak alyuvarların daha fazla oksijen
depolamasına yardımıcı olur.Bu şekilde halsızlık yorgunluk ve bitkinlik
şikayetlerinin önemli ölçüde azaltılmasına yardımıcı olur. Ürik asidin
asitlik seviyesini düşürerek asidin vucuttan atılmasına yardımcı
olur.Böylece böbreklere gelen baskıyı önemli ölçüde azaltarak üriner
(böbrek ) sistemin korunmasına yardımcı olur.Yapılan son araştırmalar
üzümün meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı tespit
edilmiştir.Üzümde bulunan antioksidanların serbest radikallerle
savaşarak alzheimer hastalarında amiloidal beta polipeptitlerin (
alzheimer hastalığının teşhisinde bakılan kanda bulunan özel bir protein
) seviyesini düşürdüğü ortaya çıkmıştır.Ayrıca yine içeriğindeki
zengin antioksidanlar sayesinde sinir sistemi harabiyetlerini önlediği
tespit edilmiştir.İçeriğindeki zengin flavonoidler göz ve görme
kayıplarını önlemede yardımcı olur.Yapılan son bilimsel çalışmalar
üzümün kanserden koruyan ve kanser riskini önemli ölçüde azaltan bir
bitki olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi
Arhavi doğal güzellikleri,kültürü,tarihi,yemekleri,turistik yerleri ve Lazca dilinin tanıtım sayfasıdır.Hiç Arhaviyi gördün mü?..Çkar Arkabi koz'iriyi?..Have you ever seen Arhavi..
Arhavi ile ilgili herşey
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder