Arhavi ile ilgili herşey

Hiç Arhaviyi gördün mü?..Çkar Arkabi koz'iriyi?..Have you ever seen Arhavi..Arhavi,Kültürü,Tarihi,Doğal Güzellikleri,Yemekleri,Gelenekleri,Dereleri,Tepeleri,Dağı,Taşı,Herşeyi....Daha fazla fotoğraf için facebook/Arhavi Arkabi Hacişi sayfasından albümlere göz atınız...

23 Aralık 2015 Çarşamba

Arhavi'de Atmacacılık


Arhavi'de bir tutku olan atmacacılık Ağustos ayını ortalarında başlayıp kasım ayının başlarına kadar devam eder.Atmaca yakalmak için bir ön hazırlık aşaması yapılmadır.
İlk önce genelde mısır tarlalarında bulunan ğvapa yani danaburnu yakalanır.Sabunlu su hazırlanıp tarlada bulunan deliklere dökülerek ğvapanın dışarı çıkması beklenir.
  
Yakalanan ğvapa, regi dediğimiz kuş kapanının içine konulup ğaço denilen örümcek kuşunun  yakalanması sağlanır.Ğaço kuşunun eğitilebilmesi için dişi olması gerekir.Bunu atmacacılar ayırt etmesini bilir.             
Yakalanan ğaço kuşu belli bir süre fındık filizinden yapılmış bir sopada oturması ve oynaması için eğitilir.Hergün taze et ile beslenir.

           
Ğaço kuşu çevresinden ve av sırasında atmacadan ürkmemesi için gözlerinin etrafı küçük bir deri parçasıyla kapatılarak sadece konduğu yeri görmesi sağlanır.

Eğitilen ğaço kuşu ile birlikte atmacanının göç yollarının olduğu yüksek tepelerde çerge denilen saklanma yerleri ve mosa denilen ağ kurularak atmacanın gelmesi beklenir.
Atmacanın yaklaştığı görüldüğünde sopanın üzerindeki ğaço kuşu oynatılarak atmacanın dikkati çekilir.Ğaço kuşunu gören atmaca bir hamleyle saldırdığında gerilen ağı görmedeğinden ağa çarparak yakalanır.


Yakalanan atmacalar kundak yapılıp aralarından en iyisi seçilip diğerleri bırakılır.


Yakalanan atmacalar eğitilerek bıldırcın avında kullanılır.Av sezonu bittiğinde atmacalar tekrar doğaya salınır.
 Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder