Arhavi'de bir tutku olan atmacacılık Ağustos ayını ortalarında başlayıp kasım ayının başlarına kadar devam eder.Atmaca yakalmak için bir ön hazırlık aşaması yapılmadır.
İlk önce genelde mısır tarlalarında bulunan ğvapa yani danaburnu yakalanır.Sabunlu su hazırlanıp tarlada bulunan deliklere dökülerek ğvapanın dışarı çıkması beklenir.
Yakalanan ğvapa, regi dediğimiz kuş kapanının içine konulup ğaço denilen örümcek kuşunun yakalanması sağlanır.Ğaço kuşunun eğitilebilmesi için dişi olması gerekir.Bunu atmacacılar ayırt etmesini bilir.
Yakalanan ğaço kuşu belli bir süre fındık filizinden yapılmış bir sopada oturması ve oynaması için eğitilir.Hergün taze et ile beslenir.
Atmacanın yaklaştığı görüldüğünde sopanın üzerindeki ğaço kuşu oynatılarak atmacanın dikkati çekilir.Ğaço kuşunu gören atmaca bir hamleyle saldırdığında gerilen ağı görmedeğinden ağa çarparak yakalanır.
Yakalanan atmacalar kundak yapılıp aralarından en iyisi seçilip diğerleri bırakılır.
Yakalanan atmacalar eğitilerek bıldırcın avında kullanılır.Av sezonu bittiğinde atmacalar tekrar doğaya salınır.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder