Arhavi ile ilgili herşey

Hiç Arhaviyi gördün mü?..Çkar Arkabi koz'iriyi?..Have you ever seen Arhavi..Arhavi,Kültürü,Tarihi,Doğal Güzellikleri,Yemekleri,Gelenekleri,Dereleri,Tepeleri,Dağı,Taşı,Herşeyi....Daha fazla fotoğraf için facebook/Arhavi Arkabi Hacişi sayfasından albümlere göz atınız...

29 Aralık 2015 Salı

Bobonçva(Mayıs Böceği)

Mayıs böceği erginleri kırmızımsı kahverengi, 20-30mm boyundadır(Şekil20). Larvalar karın kısmından kıvrık tombul, etli görünümde ve beyaz renktedir(Şekil19). Halk arasında kadı lokması veya manas diye bilinir.
İlkbaharda genellikle nisan ve mayıs aylarında havaların ısınması ile önce ergin erkekler sonra dişiler topraktan çıkar. Çıkış 1-3 hafta devam sürer. Güneş battıktan sonra uçuşarak ağaçlar üzerine konar, yaprak ve çiçeklerle beslenirler(Şekil21).
Çiftleşen dişiler yumurtalarını özellikle 2-3 yıl işlenmemiş ve üzeri hafif otlanmış bahçelerde, toprağın 15-25 cm derinine, 25-30’luk gruplar halinde koyarlar. Bir dişi ortalama 60 yumurta bırakır.
Yumurtaların kuluçka süresi ortalama 30 gündür. Çıkan larvalar toplu yaşayıp otların köklerini kemirir ve 2 ay sonra gömlek değiştirerek ikinci dönem larva olurlar. İkinci dönem larvalar birbirinden uzaklaşır ve oburca beslenirler.
Sonbaharda kışı geçirmek üzere toprağın derinliklerine inerler. Bu derinlik fındıkta yaklaşık 50 cm kadardır. Mart ve nisana kadar devam eden hareketsiz dönemden sonra önemli zararlar yapacak bir beslenme başlar ve haziran başlarına kadar devam eder. Daha sonra bir gömlek daha değiştirip üçüncü dönem larva haline gelirler. Üçüncü dönem larva süresi 1 yıldır ve bu dönemde önemli zararlar yapar. Kışı toprağın 60 cm kadar derinliğine inerek geçirirler. Temmuz ayında toprak yüzeyinden 15-35 cm derinde topraktan bir yuva içerisinde pupa olurlar. Eylülde ergin hale geçen pupalar yuvayı terk etmeyip ertesi ilkbahara kadar burada bulunurlar. Üç yılda bir döl verir.
Erginleri yapraklarda beslenerek zararlı olur ancak asıl zarar larvalar tarafından köklerde oluşturulur. Larvalar 1cm çapına kadar olan kökleri kolayca koparıp fındıkta uç kurumalarına daha sonra da ana dallara kadar varan kurumalara neden olur.
Tüm fındık alanlarında yaygındır ancak bazı yerlerde mücadele gerektirecek yoğunluktadır. Erginlerin toplanıp yok edilmesi ve toprak işleme ile larvaların açığa çıkarılıp yok edilmesi sağlanabilir. Bir metrekarelik alanda 25 cm’lik derinlikte 3 veya daha fazla larvaya rastlanırsa Eylül başından Ekim ortasına kadar olan dönemde toprak ilaçlaması yapılmalıdır. İlaçlar bahçıvan süzgeci veya pülverizatör ile atıldıktan sonra toprak işlenerek 20 cm derine kadar karıştırılmalıdır.

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi



24 Aralık 2015 Perşembe

Arhavi Çiftekemer Köprü Eski Ve Yeni Hali

Arhavi ilçesi Ortacalar Köyüne 25 km. kala Arılı ve Küçükköy yol ayrımında bulunmaktadır. Birbirine dik gelecek şekilde planlanan iki köprüden meydana gelmektedir.Her ikisi de tek gözlü ve yolunun eğimli olduğu taş köprüler grubuna girmektedir. Günümüze sağlam olarak ulaşmışlardır.
18. yüzyılda yapılan bir köprüdür. Moloz taş ve kesme taşlardan inşa edilmiştir. Tümüyle merkezkaç kuvveti ile hesap edilerek çok hassas dengeler üzerine kurulmuş bir köprüdür. Taşlar kireç ve yumurta akı ile örülmüştür. Alt kısmı tam daire üzerinden hesap edilmiş ve yan yüzeylerinde korniş çıkıntılar yer almaktadır.Karayolları Genel Müdürlüğünce 2003 yılında restorasyonu yapılmıştır.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

23 Aralık 2015 Çarşamba

Arhavi Pilarget(Ulukent) Köyü

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Arhavi'de Atmacacılık


Arhavi'de bir tutku olan atmacacılık Ağustos ayını ortalarında başlayıp kasım ayının başlarına kadar devam eder.Atmaca yakalmak için bir ön hazırlık aşaması yapılmadır.
İlk önce genelde mısır tarlalarında bulunan ğvapa yani danaburnu yakalanır.Sabunlu su hazırlanıp tarlada bulunan deliklere dökülerek ğvapanın dışarı çıkması beklenir.
  
Yakalanan ğvapa, regi dediğimiz kuş kapanının içine konulup ğaço denilen örümcek kuşunun  yakalanması sağlanır.Ğaço kuşunun eğitilebilmesi için dişi olması gerekir.Bunu atmacacılar ayırt etmesini bilir.             
Yakalanan ğaço kuşu belli bir süre fındık filizinden yapılmış bir sopada oturması ve oynaması için eğitilir.Hergün taze et ile beslenir.

           
Ğaço kuşu çevresinden ve av sırasında atmacadan ürkmemesi için gözlerinin etrafı küçük bir deri parçasıyla kapatılarak sadece konduğu yeri görmesi sağlanır.

Eğitilen ğaço kuşu ile birlikte atmacanının göç yollarının olduğu yüksek tepelerde çerge denilen saklanma yerleri ve mosa denilen ağ kurularak atmacanın gelmesi beklenir.
Atmacanın yaklaştığı görüldüğünde sopanın üzerindeki ğaço kuşu oynatılarak atmacanın dikkati çekilir.Ğaço kuşunu gören atmaca bir hamleyle saldırdığında gerilen ağı görmedeğinden ağa çarparak yakalanır.


Yakalanan atmacalar kundak yapılıp aralarından en iyisi seçilip diğerleri bırakılır.


Yakalanan atmacalar eğitilerek bıldırcın avında kullanılır.Av sezonu bittiğinde atmacalar tekrar doğaya salınır.
 Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi









Arhavi Evi İç görünüm

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

22 Aralık 2015 Salı

Dörtmevsim Köydeki Evimiz

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Oçxapule(Isırgan Otu)


Isırgan otu yaprakları üzerinde bulunan ince tüyler cildi tahriş eden kimyasal maddeler içerir ve bu kimyasallar yaprak cilt ile temas ettiğinde salgılanır. Bu nedenle taze ısırgan otu yapraklarına ya da sapına dokunmak oldukça acı vericidir. Ancak bitki yüzyıllardır sağlığa faydaları nedeniyle pek çok kültürde kullanılmaktadır. Avrupa’da geleneksel olarak vücuttan fazla suyun atılması amacıyla idrar söktürücü ve organları temizlemek için detoks amacıyla kullanılır.
Bilimsel adı Urtica dioica olan bitki günümüzde batı tıbbında pek çok ilaç içerisinde ticari olarak kullanılmaktadır. Avrupa, Kuzey Amerika, Asya’nın soğuk bölgeleri ve Kanada’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen bitki 1 metre uzunluğa erişebilir. Koyu yeşil yaprakları tırtıklıdır. Yıl boyu yetişebilir ve Haziran ayından Eylül ayına kadar çiçek açar.
* İdrar söktürücüdür
* Yüksek miktarda demir içerir
* Anemi tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
* Sindirim sistemini ve diğer organları temizler
* Artrit semptomlarını hafifletir
* İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır
* Karaciğeri temizler
* Böbrekleri temizler
* Öksürüğe iyi gelir
* Bağışıklık sistemini güçlendirir
* Soğuk algınlığına iyi gelir
* Saman nezlesinin tedavisinde kullanılır
* Sindirimi düzenler

 Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Köyevi Çerçeve

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Arhavi Üçırmak Köyü

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

17 Aralık 2015 Perşembe

Arhavi Çukalvat(Kestanealan) Köyü Geçvadoni Şelalesi

Arhavi'nin Mençuna şelalesi gibi bilinmeyen ve onun kadar olmasada gidip görülmesi gereken Geçvadoni şelesi Çukalvat(Kestanealan) Köyünde dir
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

15 Aralık 2015 Salı

Sifteri(Atmaca)

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

M3ko(Karayemiş)

Zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalı.
Bu anlamda karayemiş tüketiminin fayda sağlayacağı hastalıkların başında, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kanser, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklar geliyor. Karayemişin antioksidan özelliğiyle aynı zamanda yaşın ilerlemesiyle vücutta meydana gelen oksidaf zarar azalıyor, yaşlanmayı da geciktiriyor.
Karayemişten elde edilen antioksidanın, oksidanlara karşı vücudu koruduğu belirlendi.
Karayemiş ayrıca hazır gıdaların bozulmasını geciktirmek için gıda katkı maddesi olarak da kullanılmaya adaydır. Karayemişin tespit edilmiş hiçbir zararlı etkisi bulunmuyor.
Daha çok bilinen adıyla taflan, namı diğer karayemiş, Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bol miktarda yetişen bir bitki.
Özellikle şeker hastaları açısından bulunmaz bir nimet olan karayemişin faydaları şunlardır;
* Antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlendi.
* Yapılan bilimsel çalışmalarda, adeta insülin görevi görmesi bakımından da başta şeker hastalığı gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirlenen karayemiş, üreme hormonlarını geliştirme, sindirim düzenleme, demir eksikliğini giderme ve prostat problemlerini önleme gibi birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor.
* Karayemişteki antioksidan kapasite ve aktivitelerinin belirlendiği çalışmada sulu çözentide oldukça yüksek miktarlarda çıkan antioksidan maddeler saptandı.
* Karayemişten elde edilen antioksidanların, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı koruduğu, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağladığı kaydedildi.
• Bir yemek tabağı dolusu olgun meyve, başta mide ülseri ve barsak tembelliği olmak üzere, sindirim sistemi rahatsızlıklarına 10 günlük kürler halinde kullanılır.
• Sabahtan aç karnına yenen 10 adet meyve hemoroide iyi gelir.
• Olgun meyvelerin suda kaynatılması ile ele geçen sıvı diüretik olarak, idrar tutukluklarında kullanılır.
• Bir miktar taze ya da kuru meyve, tohumları ile beraber ezilerek sabahları aç karnına yenirse, şeker hastalığına iyi gelir.
• Meyvelerin sıkılması ile ele geçen usare, mide ülserine, egzama ya karşı kullanılır.

 Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Kerkeli(Laz Simidi)



Orta ve Doğu Karadenize özgü bir simit çeşididir. Dışında susam bulunmaz ve serttir.Yemesi çok zordur. Bayatladığında sertleşip gevrek bir hal aldığı için, bayatladıkça tadı güzelleşen bir simittir.Aldıktan bir hafta sonra bile yiyebilirsiniz.Yanında peynir falan istemez sade çayla müthiş ikili oluşturur.Fırına verilmeden önce üzerine pekmez sürüldüğü için bu kadar lezzetlidir.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Arhavi Sidere(Derecik) Köyü

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

11 Aralık 2015 Cuma

Arhavi Cixa(Kale) Dağı


Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen kalenin Cenevizliler'in deniz ticareti süresince bir gözetleme yeri olarak kullandığı düşünülmektedir. Yaklaşık 50 asker barındıracak mimari özelliğe sahiptir. Hiçbir restorasyon çalışmasının yapılmadığı bu tarihi eserin bulunduğu yerden Rize'nin Pazar ilçesinden Gürcistan’ın Batum şehri arasındaki alanı rahatlıkla gözlemek mümkündür.En kısa zamanda arkeolojik ve restorasyon çalışmalarının yapılıp açık hava müzesi haline çevrilmesi  ve Arhavi'ye kazandırılması gerekir.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

10 Aralık 2015 Perşembe

Kokulu Karadeniz Üzümü(İsabella)

Fiziksel Özellikleri;
Kokulu siyah üzüm yaprak döken, sarılıcı gövdeye sahip ,15 metre ye kadar yükselebilen ve ve oldukça hızlı büyüme ve gelişme gösteren üzüm türleri içinde mantar hastalıklarına en dirençli bir bitkidir.Bölgemizde ortalama 1600 metre rakıma kadar yayılış göstermektedir.Ancak soğuğa karşı oldukça duyarlı olduğundan 700 metre rakıma kadar iyi adaptasyon (uyum) gösterir.Mayıs-Temmuz aylarında çiçek açan bitkimiz,Eylül-Ekim sonlarında meyvaları olgunlaşır.Çiçekleri hermafrodit (erdişi) olup tozlaşma böcekler ve arılar tarafından yapılır.Genellikle toprak seçmemekle birlikte kalkerli drenaji iyi toprakları tercih eder.Kendine has kokosu ve tadı bulunan meyvaları oldukça yüksek oranda şeker ihtiva eder.Olgun meyvaları ortalama %6 ile %16 arasında glikoz içerir.Bu yüzden şeker hastalarının aşırı tüketmesi tavsiye edilmez.Sarılıcı gövdeleriyle yakınlarında bulunan çalı yada ağaçlara tutunarak yaşamaya çalılşır.Bölgemizde en çok kızılağaç üstünde görülmektediir.
Yenilebiir ve Kulllanılabilir Kısımları ;
Kuru ve yaş olarak tüketilebir.Özellikle hasat mevsimi sonunda kurutulup kış aylarında vücudun yüksek oranda enerji ihtiyacını karşılamak için tüketilir.Ayrıca, pekmez, marmelat ve reçel yapılmak suretiyle uzun vadeli değerlendirilmesi de mümkündür.Taze yaprakları sarma ve dolma yapmak için geleneksel türk mutfağında önemli yer tutar.
Tarımı, Üretilmesi ve Çoğaltılması;
Kokulu kara üzüm, nem yönünden zengin derin ve iyi havalanmış toprakları tercih eder.En iyi büyüme ve gelişme (vegetatif ve generatif büyüme ) kalkerli topraklarda sağlanır.Meyvaların olgunlaşması için yarı yada tam güneş ışığına ihtiyaç duyar.Yani bitkimiz hem iyi güneş alan hemde yarı gölgelik alanlarda büyüme ve gelişim gösterebillir, iyi verim verebilir.Bitkinin genç filizleri ilk baharın geç döneminde yapan aşırı soğuk ve don olaylarında olumsuz etkilenir.Bakım ve budaması bitkinin uyku halinin sürdüğü kış aylarında yapılmalıdır.Aksi taktirde baharda yapılan budamalarda damlama adı verilen aşırı su kaybı ve mantar enfeksiyonlarına karşı aşırı duyarlılığı söz konusu olduğundan bitkimizin kuruması ve dolayısıyla ölmesi kaçınılmaz olur.
Üretme ve çoğaltma genellikle çelikleme (vegatatif) yöntemle yapılmaktadır.Bitkinin yan dalllarından büyüme noktası bulunun genç kısımlarından alınan çelikler toprağa sabitlenmesiyle olur.Çelikleme birebir kopyasını oluşturmak olduğundan iyi verim veren ekonomik öneme sahip varyete(alt tür) lerin çoğaltılmasında önemli yer tutar.Bir başka üretme yöntemi tohumla(generatif) çoğaltmadır.Tohumla çoğaltmada dikkat edilmesi gereken husus tohumların belli bir süre( 6 hafta olması tavsiye edilir) soğukta tutulmak suretiyle çimlenme kabiliyetlerinin artırılması ve ardından kışı toprakta geçirecek şekilde ekilmesidir.Takip eden baharda çimlenen filizler seyrekleştirilerek ayrı kap yada poşetlere alınır ve bir yıl boyunuca burda büyümesi sağlanır.Bir yılın sonunda , yerli ırklardan alınan aşı kalemleri ile aşılanmasıyla çoğaltma işlemi yapılır.Çeşitliliğin oluşması açınsıdan tohumla çoğaltma çeliklemeye tercih edilir, fakat zor, zahmetli zaman alan bir süreç olduğu gerçeği unutulmamalıdır.
Tıbbı kullanımı ve faydaları;
Başta astım olmak üzre solumum yolu enfeksiyonlarında , akciğerdeki nem oranını artırak solunuma yardımıcı olur.Kandaki nitrik asit seviyesini düşürerek kanın pıhtılaşmasını önler ve bu yolla kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.Ayrıca üzümde bulunan antioksidanlar damarları tıkayan LDL kollesterolun (kötü kolllestrol) yükseltgenmesini önler.Sabahları aç karına içilen üzüm suyu baş ve migren ağrılarından korur.İçerdiği zengin organik asitler,şeker ve selüloz sayesinde Laksatif (kabızlık giderici) özelliği vardır.Bu nedenle yaşlı ve kronik konstipasyon (kabızlık) rahatsızlığı çeken hastalarda yardımıcı tıp alanında Fito terapi (bitkisel tedavi ) olarak sıklıkla kullanılır.Karın ve bağırsak sistemini güçlendirerek kronik konstipasyonu (kabızlık) önler.İçerdiği zengin nişasta ve organik maddeler sayesinde sindirim sistemi rahatsızlıkları olanlar için şiddetle tavsiye edilir.Zengin demir içeriği nedeniyle hemoglobin (kana kırmızı rengini veren özel bir protein ) sentezini artırarak alyuvarların daha fazla oksijen depolamasına yardımıcı olur.Bu şekilde halsızlık yorgunluk ve bitkinlik şikayetlerinin önemli ölçüde azaltılmasına yardımıcı olur. Ürik asidin asitlik seviyesini düşürerek asidin vucuttan atılmasına yardımcı olur.Böylece böbreklere gelen baskıyı önemli ölçüde azaltarak üriner (böbrek ) sistemin korunmasına yardımcı olur.Yapılan son araştırmalar üzümün meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.Üzümde bulunan antioksidanların serbest radikallerle savaşarak alzheimer hastalarında amiloidal beta polipeptitlerin ( alzheimer hastalığının teşhisinde bakılan kanda bulunan özel bir protein ) seviyesini düşürdüğü ortaya çıkmıştır.Ayrıca yine içeriğindeki zengin antioksidanlar sayesinde sinir sistemi harabiyetlerini önlediği tespit edilmiştir.İçeriğindeki zengin flavonoidler göz ve görme kayıplarını önlemede yardımcı olur.Yapılan son bilimsel çalışmalar üzümün kanserden koruyan ve kanser riskini önemli ölçüde azaltan bir bitki olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

9 Aralık 2015 Çarşamba

Karmate(Su Değirmeni)



Karmate, Lazca’da “su değirmeni” anlamına gelir. Üretimi, emeği, karşılıksız yardımlaşmayı simgeler. Ancak değirmen kültürü, günümüzde yok olma noktasına gelmiş, unutulan bir değerdir. 
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Arhavi Löme(Yolgeçen) Köyü

1927 yılında köyün eski adı Lome iken sonradan Yolgeçen olarak değiştirilmiştir.Arhavi ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyün yerli halkı Lazlardır.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

8 Aralık 2015 Salı

Oxoyepeçkuni(Evlerimiz)




Kimi yıkılmış,kimi yıkılmak üzere yapayanlız kalmış evlerimiz.Lazca parça eşliğinde Arhavi'nin tarihi taş dolgulu  ahşap evleri..
Müzik:Engin Alptekin
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Arhavi 3alen Napşiti(Aşağı Şahinler) Köyü

1963 yılında köy statüsüne kavuşmuştur. Köyün eski adı "3alen Napşit"tir.Artvin iline 85 km, Arhavi ilçesine 9 km uzaklıktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde çay, fındık, kivi ve mısıryapılmaktadır.Köyün yerli halkı Lazdır.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Arhavi-Arkabi

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

7 Aralık 2015 Pazartesi

Otanik Mu Gi3umenan(Otani Size Ne Söylüyor)?

Otani diyorki: Derelerimizden ne istiyorsunuz?.Bırakın,yüzeceğiz,balık tutacağız..
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

6 Aralık 2015 Pazar

Arhavi Balıkçı Limanı

Arhavi Balıkçı Limanından Lazca uyarlanmış bir parça ile muhteşem görüntüler.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

3 Aralık 2015 Perşembe

Arhavi Kavak Köprüsü


Arhavi'nin Kavak(Yakoviti) köyü  köprüsü birzamanlar çevre il ve ilçelere giden yolların kesişme yeri olarak  cezibe merkezi iken,sahil yolunu yapılmasından sonra eski cazibesini yitirmiş olup dükkanlar terkedilmiş durumdadır.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Oçambre


Arhavi'nin Yolgeçen(Löme) Köyü deresinde  köylülerimizin ve ya ziyaretçilerimizin yaz mevsiminin sıcaklarında yüzülecek yer olarak tercih ettiği doğal nitelikte aquapark.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

2 Aralık 2015 Çarşamba

Arhavi'nin Köy ve Mahalle Muhtarları

ARHAVİ İLÇESİ MAHALLE VE KÖY MUHTARLARI
MAHALLE MUHTARLARI ADI SOYADI TELEFONU CEP TELEFONU
1 A.HACILAR ÖMER TUR 312 2394 0533 926 0804
2 BOĞAZİÇİ CENGİZ KURDOĞLU 312 2274 0533 552 4711
3 CUMHURİYET OSMAN ATAMAN 312 3355 0542 644 9724
4 KALE UFUK TOSUN 3126893 0537 702 0099
5 MUSAZADE SAMİ TURNA
0542 443 7748
6 YEMİŞLİK YAVUZ ŞAHİNBAŞ
0505 383 9915
7 Y.HACILAR SEDAT ŞERMETOĞLU 312 2037 0537 813 8110
KÖY MUHTARLARI ADI SOYADI TELEFONU CEP TELEFONU
1 A.ŞAHİNLER AKİF HİKMET YYILMAZ 3124573 0539 427 0136
2 ARILI HACI BAĞDAT 3124493-3412394 0538 260 4797
3 BALIKLI MUZAFFER ŞİVİL
0532 631 0364
4 BAŞKÖY HÜSEYİN DİNDAR 3123186-3412184 0539 438 7901
5 BOYUNCUK SÜLEYMAN KARATAŞ 3412202
6 DERECİK HÜSEYİN ÇAĞ 3312220 0533 230 3902
7 DEREÜSTÜ RIDVAN ÖZTABAK 312 2733 0542 258 7867
8 DİKYAMAÇ İDRİS NUMANOĞLU 3125289 0536 787 2484
9 DÜLGERLİ MEHMET YILDIZ 341 2306 0536 787 2484
10 GÜNGÖREN BÜNYAMİN ÖZÇELEBİ
0537 361 0651
11 GÜRGENCİK MURAT YILMAZ
0544 365 4196
12 GÜNEŞLİ OSMAN NURİ KURU 3125489-3212843 0535 518 4838
13 KAVAK KUDRET KAYA
0536 984 0900
14 KEMERKÖPRÜ MEHMET ERMİŞ 3122059 0532 454 0987
15 KESTANEALAN SENAYİ KİTAPÇI 331 2197 - 312 4662 0539 369 5494
16 KİREÇLİ İSMAİL GÜNBEYAZ 312 2801 0532 456 1008
17 KÜÇÜKKÖY YAŞAR KILIÇ 3125666-3412119 0538 334 9173
18 KONAKLI MUSTAFA ŞAHİN GEDİK 3212459 0532 404 4807
19 SIRTOBA ALİ KURU 3125702-3312219 0535 600 8408
20 SOĞUCAK MEHMET KARTAŞ 341 2312 0533 749 3552
21 ŞENKÖY MEHMET EROL 3212893-3126080 0532 617 7148
22 ORTACALAR İLHAN KEKEVA 3122896-3412038 0542 390 8576
23 TEPEYURT CEVAHİR HELVALI 3127601 0532 500 3671
24 ULAŞ ALİ GÜLŞEN
0542 407 5879
25 ULUKENT NECATİ CANOĞLU 3124821-3312673 0538 944 8741
26 ÜÇIRMAK BURHAN YILDIZ

27 ÜÇLER AHMET PERVAN
0534 915 5750
28 Y.ŞAHİNLER TURAN TORAMAN 3123211 0536 663 0562
29 YILDIZLI ADNAN AYDINLIOĞLU 341 2114 0537 451 4521
30 YOLGEÇEN MURAT AVNİ KÜÇÜKAY 321 2128 0534 819 3821
Arhavi Belediyesi sayfasından alıntıdır.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Arhavi'nin Yıkılan Tarihi Kemer Köprüsü

 Arhavi Kemerkoprü(Cgiyazeni) Köyü ile Dereüstü(Gidreva) Köyünü eski yaya yolunu birleştiren ve maalesef 1995 yılında yıkılan 400 yıllık tarihi kemerköprüsü.Fotoğraflar Sedat POYRAZ
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi



1 Aralık 2015 Salı

Arhavi Halk Oyunları Kıyafetleri


Arhavi ve Artvin Halkoyunu kıyafetleri birbirleri ile benzerlik göstermektedir. Öyle ki erkek kıyafeti hiç değişmemekte, kız kıyafetinde küçük farklılıklar bulunmaktadır.
İl ilçe ilişkisi içinde bu benzerlik doğal karşılanmalıdır.
1967 yılına ait Artvin il yıllığında (sayfa 194) bulunan fotoğrafta erkek halkoyunu ekibinin kıyafeti ayakta çizme, pantolon Zipka Belde kemer, Üst gömleği olarak hâkim yaka gömlek, üzerine cepken bulunmakta olup başta kabalak olduğu görülmektedir.
Yine aynı yıllıkta milli oyun kıyafetleri paragrafında “Kız oyuncular: Ayakta yemeni, fistan, cepken ve buluz giyerler. Erkek oyuncular: ayakta azaski, klot pantolon, fişeklikli cepken, dik yakalı, boğazdan aşağı düğmeli gömlek giyerler “ denmektedir
Yine 1971 Artvin il yıllığında (sayfa 99) bulunan fotoğrafta Erkeklerin ayağında çarık, kıl yününden çorap zipka pantolon, beyaz hâkim yaka gömlek, fişeklikli cepken ve başta kabalak görülmektedir.
Kız oyuncuların ayağında çarık, ayak bileğine kadar inen şalvar, belde ismailiye (kuşak olarak kullanılmış),gömlek, gömlek üzerine kısa kolsuz cepken, başta sıkma başve yazma görülmektedir.
11 Mart 1972 tarihli Arhavi dergisi 3.sayısında (Sayfa 27) Tevfik Ataselim kıyafet tanımını:
“ Erkekler: çok eskiden ayakta çarık, sonraları AZASKİ, çarık üstüne dize kadar siyah keçi kılından ZANGAL içerde beyaz çorap, Pantolon siyah ZİPKA ve klot pantolon, üstte omuzdan düğmeli dik yakalı beyaz gömlek(yakası köstekli)Sırtta beli geçen cepken(Bel kemerli göğüs fişeklikli).Başta KAPİŞON.
Kızlar ayakta yemeni, uzun sade renk fistan, Üstü tülle kaplı sırtta cepken olabilir. Ön tek kopça ile ilikli Başta önü mahmudiye liraları ile süslü fes üstüne beyaz LEÇEK”
Şeklinde tarif etmiş ve kaynak belirterek yazıya dökmüştür.
11 Mart 1973 tarihli Arhavi dergisinde (sayfa 24,25) 1972 yılı gecesinde gösteri yapan ekip fotoğraflarında kızlarda başta fes dışında Tevfik Ataselim’in belirttiği kıyafet görülmektedir. Ayni şekilde Erkek kıyafeti de ayakta çizme ve tarif edilen şekilde kıyafet görülmektedir.
Musa Kazım Yücel Özbirinci’nin kişisel arşivinde bulunan 1968 yılı Arhavi ekibine ait fotoğrafta erkek kıyafetinde cepkende fişeklik görülmemektedir. Kendisi ile yapılan görüşmede kıyafet yetişmediği için gösteriye fişekliksiz çıkıldığını ancak asıl kıyafette fişeklik bulunduğunu söylemiştir.
1975 ve 1976 yılı Arhavi dergilerinde kullanılan fotoğraflarda günümüz Arhavililer Vakfı Halkoyunları Ekibi tarafından da giyilmekte olan kıyafetler aynen görülmektedir. Buradaki tek ayrı detay bayan kıyafeti altında ayakta kara lastik kullanılmış olmasıdır.
1975 yılında Orçaylılar Kültür Yardımlaşma Derneği Halk oyunu kıyafetleri için yaptığım çalışmada Rahmetli Emine Kılıç oyuncak bir bebek üstüne kız kıyafetini dikmişti. Sahilde başta yazma bulunduğunu, iç kısımlarda Fes üzerine yazma dolandığını, iç kısımlarda peştamal yerine aba kumaştan ismailiye kullandığını not olarak iletmişti. Bu konuşma sırasında eskiden hem kız hem de erkeklerin ayaklarında “Çarık” kullanılmakta olduğunu çok sonraları once kızlarda kara lastık, erkeklerde de çizme kullanılmaya başladığı bilgisini vermişti.
Genel giyim konusunda da bir ilave yapmak gerekirse Eşimin dedesi olan rahmetli Eğitmen Ömer Coşkun 1940 yılında toplamaya başladığı ve 1967 yılında tamamlayıp aynı deftere aktardığı bilgilerde yaşam biçimi, çalışma hayatı, eğitim, gurbetçilik ve giyim konularında da önemli bilgiler vermiştir
Bu metin içinde 1926 yılında köyde çarık dışında çok az sayıda lastik ayakkabı bulunduğunu, bazı kişilerin yeni çarıklarını boynuna asıp çıplak ayakla gezdiklerini de belirtmiştir.
Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi yöremizde 1900 lü yılların başında horon oynayanların özel bir kıyafet bulamadıkları ve günlük kıyafetlerle horon oynandığı anlaşılmaktadır.
KEMAL ÖZBIYIK ANKARA
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

Arhavi de eskiden ve halen kulanılan eşyalar

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi

30 Kasım 2015 Pazartesi

Arhavi Eski(Renklendirilmiş)

Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi


Mtkoyi Kandğu(Dağ Çileği)

Halk arasında yaban çileği olarak bilinen Dağ çileği, doğada kendiliğinden yetişen bir meyve. Normal çilekten farkı ise,daha küçük boyda olması. Dağ çileği, tam bir vitamin deposu, yaşlanmaya karşı son derece etkili olduğundan doğal anti ageng, bir meyve. Üstelik bazı hastlaıklara sebep olan virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahip. hem vitamin deposudur, hem de bazı hastalıklara yol açan virüsler üzerinde (çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için) öldürücü etkisi vardır. Uzmanlar da, yaban çileğinin bağışıklığı güçlendiren ve besin değeri yüksek bir meyve olduğunu belirtiyor. Halk arasında dağ çileği olarak da bilinen yaban çileği, C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda ishale yol açan bazı mikroorganizmaları durdurma özelliğine de sahiptir. Vücuttaki serbest radikallerin, dışarı atılmasına da yardımcı olur. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. Damar tıkanmalarını önler. Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür.
Daha fazla fotoğraf için:Facebook/Arhavi Arkabi Hacişi